Prievidzskí poslanci dnes odobrili zrušenie dvoch základných škôl

13.12.2011 Prievidza

Prievidza 13. decembra (TASR) – Od budúceho školského roka bude v Prievidzi menej základných škôl. Mestskí poslanci dnes totiž rozhodli o zrušení dvoch z nich. Ide o základnú školu (ZŠ) na Mariánskej ulici a III. Základnú školu na ul. Sama Chalupku. Mesto sa rozhodlo spájať školy pre neustále klesajúci počet žiakov. Výber týchto škôl odporučila na svojom zasadnutí aj mestská rada.

Samotnému rozhodnutiu predchádzalo niekoľko stretnutí medzi vedením mesta a riaditeľmi základných škôl. Spomínané školy sa optimalizácii bránili. Vedenie ZŠ na Mariánskej ulici poukazovalo napríklad na fakt, že petíciu proti zrušeniu tejto školy podpísalo viac ako 6000 ľudí. Základná škola na ul. Sama Chalupku zase argumentovala schváleným projektom na rekonštrukciu školy či športovými triedami a k tomu prislúchajúcemu vybaveniu. Racionalizáciu základných škôl si vyžiadala celková ekonomická situácia v rozpočte mesta, systém normatívneho financovania ZŠ, ale aj nepriaznivý demografický vývoj, na základe ktorého už niekoľko rokov neustále klesá počet žiakov.

Pri rozhodovaní, o ktoré školy pôjde, mal vplyv nielen demografický vývoj a počet žiakov školy, ale aj ekonomická a energetická náročnosť či využiteľnosť budovy po zrušení školy. Mesto pritom pripomínalo, že všetky vzdelávacie, športové programy ostanú zachované, iba sa prenesú na inú školu.
 

Vyberte región